Thursday, 5 March 2015

PART I: Apa Sudah Jadi Dengan Encorp Berhad?


Encorp Berhad syarikat pembangunan milik Datuk Effendi Norwawi yang diambil alih FELDA melalui anak syarikat Felda Invesment Corporation (FIC) sekitar Julai 2014 sedang berdepan dengan masalah dalaman yang kritikal membabitkan kerugian bernilai jutaan ringgit.

Selain itu, tindakan Felda Investment Corporation (FIC) yang menyembunyikan berita penahanan CEO mereka, Mohd Zaid Abd Jalil yang kini dalam tahanan reman SPRM membuatkan ramai pihak tertanya-tanya.

Apa yang sedang berlaku dalam FIC yang baru tujuh bulan mengambil alih Encorp Berhad?


Berdasarkan maklumat yang dihantar melalui email kepada saya, Encorp Berhad bukanlah gah seperti diwar-warkan.

Tiga projek yang diusahakan Encorp Berhad berdepan masalah disebabkan kewangan.

Encorp Cahaya Alam :

Dilaporkan lebih seminggu sampah penduduk tidak dikutip di Cahaya Alam kerana kegagalan Encorp Berhad menjelaskan bayaran kepada kontraktor.

Selain berdepan masalah sampah tidak dikutip, terdapat pekerja mogok dan enggan meneruskan kerja rekrtifikasi handover rumah sekaligus menimbulkan kemarahan kepada pembeli. Malah projek terbaru yang telah siap juga tidak dicat disebabkan tiada sumber kewangan.

Encorp Marina Puteri Harbour :

Projek kondo yang dibangunkan di Johor Iskandariah dilaporkan telah tergendala selama 200 hari menyebabkan ramai pembeli mula melahirkan hasrat untuk membatalkan pembelian.

Encorp Strand Mall :

Jumlah kerugian yang ditanggung Encorp Berhad RM1 juta sebulan, selain penyewa tidak berpuas hati kerana pihak pemaju mengambil masa terlalu lama untuk menyelesaikan masalah kebocoran dinding dan bumbung.

Difahamkan kelewatan berlaku kerana kontraktor enggan menjelankan kerja kerana bimbang pihak pemaju iaitu Encorp Berhad tidak menyelesaikan bayaran setelah kerja selesai dijalankan.

Selain projek berdepan masalah, para pekerja Encorp Berhad turut melahirkan rasa tidak puas hati semenjak Encorp dikuasai oleh 'regim' Roslee dan Wan Azman.

Roslee Ismail, Pengarah Operasi 

Wan Azman, Pengarah Perkhidmatan Korporat

Roslee Ismail dan Wan Azman dikatakan menjadikan Encorp Berhad seperti syarikat peninggalan nenek moyang di mana mereka bertindak memecat pekerja secara tidak adil.

Selepas ini saya akan perincikan kegagalan dua individu yang dilantik FELDA bagi menerajui Encorp Berhad dengan pendapatan RM45k sebulan.

Bersambung di bahagian kedua...

No comments:

Post a Comment